Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Ποιοι είναι οι νέοι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος


Λίγα 24ωρα μετά τις κάλπες των ευρωεκλογών το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έλαβε εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου να «τρέξει» τις διαδικασίες για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος σε περισσότερες κατηγορίες δικαιούχων.Όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός το ποσό των 525 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί στο σύνολό του και για το λόγο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών «ψάχνει» δικαιούχους με βάση τις αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί (και δεν έχουν εγκριθεί) ενώ εξετάζει και διεύρυνση κριτηρίων. Με δεδομένο ότι ήδη έχουν δοθεί σε οικονομικά αδύναμους και ένστολους περίπου 220 εκατομμύρια ευρώ, υπάρχει ακόμη ένα αδιάθετο κονδύλι 300 εκατομμυρίων που αναζητεί παραλήπτες!
Σύμφωνα με πληροφορίες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του κ. Χάρη Θεοχάρη θα αποστείλει από σήμερα ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) σε 60.000 φορολογούμενους, με το οποίο θα ζητεί πρόσθετα στοιχεία ή διευκρινίσεις προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση του μερίσματος ύψους από 500 έως 1083 ευρώ. Οι 60.000 φορολογούμενοι είχαν εμφανίσει χαμηλά εισοδήματα, αλλά οι αιτήσεις τους είχαν αποκλειστεί προσωρινά από τη διαδικασία πληρωμής καθώς θεωρούνταν ότι δεν ακριβείς σε ο,τι αφορά τα εισοδήματά τους,
Πρόκειται για πολίτες των οποίων οι αιτήσεις έγιναν κατ’ αρχήν αποδεκτές από το σύστημα TAXISNET, αλλά τελικά δεν ικανοποιήθηκαν. Οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ διενεργώντας ορισμένες αυτόματες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις διαπίστωσαν ότι υπάρχει πιθανότητα οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν τις συγκεκριμένες αιτήσεις να μην έχουν αναγράψει στις φορολογικές δηλώσεις του 2013 όλα τα εισοδήματα τα οποία απέκτησαν το 2012!
Τώρα το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται διατεθειμένο να εγκρίνει την εκταμίευση εφόσον λάβει επαρκείς απαντήσεις μέσω του e-mail.
Παράλληλα την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με αντικείμενο τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση του μερίσματος αλλά και την εξεύρεση λύσης για το θέμα των «φιλοξενούμενων» ενήλικων που έχει στερήσει από αρκετά νοικοκυριά το μέρισμα. Όπως ήδη έχει γράψει ο «Ελεύθερος Τύπος» η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση του βασικού εισοδηματικού κριτηρίου από τα 6.000 στα 6.500 ευρώ για τους άγαμους και μεγαλύτερες αυξήσεις εισοδηματικών ορίων για τους εγγάμους με ταυτόχρονη μείωση του επιδόματος ανάλογη με το ποσό κατά το οποίο το ετήσιο εισόδημα του 2012 κάθε νέου δικαιούχου υπερβαίνει το ισχύον κατά περίπτωση αρχικό εισοδηματικό όριο.
Συγκεκριμένα τα νέα εισοδηματικά όρια και το μέρισμα αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:1) Άγαμοι με ετήσιο – πραγματικό ή τεκμαρτό – εισόδημα έτους 2012 κυμαινόμενο από 6.000,01 έως 6.500 ευρώ. Κάθε φορολογούμενος που υπάγεται σ’ αυτή την εισοδηματική κλίμακα θα λάβει ένα ποσό από 8 έως και 500 ευρώ, το οποίο θα προσδιορίζεται ανάλογα με το κατά πόσο το εισόδημα του 2012 είναι κοντά στα 6.000 ευρώ ή στα 6.500 ευρώ. Ουσιαστικά, για όσους άγαμους βρίσκονται στην εισοδηματική κλίμακα των 6.000-6.500 ευρώ το βασικό ποσό του επιδόματος των 500 ευρώ θα μειώνεται κατά τόσα ευρώ όσα το εισόδημα του 2012 υπερβαίνει το όριο των 6.000 ευρώ. Για παράδειγμα, αν το εισόδημα του έτους 2012 ήταν 6.100 ευρώ, τότε το επίδομα θα καθορίζεται στα 400 ευρώ, δηλαδή θα προσδιορίζεται με αφαίρεση του ποσού των 100 ευρώ (κατά το οποίο το εισόδημα του 2012 υπερβαίνει το όριο των 6.000 ευρώ) από το ποσό του κανονικού επιδόματος των 500 ευρώ.
- Έγγαμοι χωρίς παιδιά με ετήσιο – πραγματικό ή τεκμαρτό – εισόδημα έτους 2012 κυμαινόμενο από 8.000,01 έως 8.667 ευρώ. Για όσους έγγαμους χωρίς παιδιά βρίσκονταν το 2012 στην εισοδηματική κλίμακα των 8.000-8.667 ευρώ το βασικό ποσό του επιδόματος των 667 ευρώ θα μειώνεται κατά τόσα ευρώ όσα το εισόδημα του 2012 υπερβαίνει το όριο των 8.000 ευρώ.
- Έγγαμοι με 1 παιδί και με εισόδημα από 9.000,01 έως 9.750 ευρώ. Θα λάβει ένα ποσό από 8 έως και 750 ευρώ, το οποίο θα προσδιορίζεται ανάλογα με το κατά πόσο το εισόδημα του 2012 είναι κοντά στα 9.000 ευρώ ή στα 9.750 ευρώ. Ουσιαστικά, για όσους οικογενειάρχες με 1 παιδί βρίσκονται στην εισοδηματική κλίμακα των 9.000-9.750 ευρώ το βασικό ποσό του επιδόματος των 750 ευρώ θα μειώνεται κατά τόσα ευρώ όσα το εισόδημα του 2012 υπερβαίνει το όριο των 9.000 ευρώ.
- Έγγαμοι με 2 παιδιά και με ετήσιο εισόδημα από 10.000,01 έως 10.833 ευρώ. μέρισμα έως 833 ευρώ
- Έγγαμοι με 3 παιδιά και με εισόδημα από 11.000,01 έως 11.917 ευρώ μέρισμα 917 ευρώ.- Έγγαμοι με 4 παιδιά και εισόδημα από 12.000,01 έως 13.000 ευρώ μέρισμα έως 1.000 ευρώ.

Τέλος η θεώρηση βιβλιαρίων υγείας

 απο 10 Ιούνιου Τέλος στη θεώρηση των βιβλιαρίων Υγείας των ασφαλισμένων στα γκισέ των Ταμείων βάζει το υπουργείο Εργασίας καθώς μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα αποφασίστηκε ότι από 10 Ιουνίου, η ενέργεια αυτή θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά. Με βάση το πρόγραμμα «Άτλας» τα ασφαλιστικά ταμεία θα ενημερώνουν από τον επόμενο μήνα άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία και τους παρόχους υγείας για το ποιος ασφαλισμένος δικαιούται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Απο 10 Ιουνίου δεν θα υπάρχει πλέον η διαδικασία θεώρησης βιβλιαρίων υγείας. «Μας χωρίζουν λίγες ώρες από την ιστορική μετάβαση σε μια νέα εποχή. Χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς αναμονές, χωρίς ουρές για όλους τους Έλληνες» δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, μετά τη σύσκεψη. «Εξετάζουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες στο σχέδιο του Άτλα ώστε την επόμενη εβδομάδα να είμαστε απόλυτα έτοιμοι για την κατάργηση της θεώρησης των βιβλιαρίων για όλους. Αυτές οι ενέργειες είναι που αποδεικνύουν στην πράξη ότι διευκολύνουμε την καθημερινότητα του πολίτη» πρόσθεσε.

www.dikaiologitika.gr

Νέοι δικαιούχοι άνεργοι για το κοινωνικό μέρισμα

 Επιπλέον 80.000 άνεργοι αναμένεται να λάβουν έγκριση από το taxisnet ώστε να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα , έστω και αν αρχικά είχαν απορριφθεί ή οι αιτήσεις τους εκκρεμούσαν για έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες η επεξεργασία των στοιχείων δείχνει ότι 80.000 αιτήσεις τουλάχιστον που αρχικά το σύστημα, βάσει των παλαιών στοιχείων που είχε στη διάθεση της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τους έκρινε ως μη δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, έχουν μπει ήδη στη διαδικασία επανεξέτασης αφού ήδη οι εν λόγω άνεργοι έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις για το 2014 και έχουν εκκαθαριστεί Ειδικότερα όπως είναι γνωστό η υπουργική απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα προέβλεπε ότι οι μακροχρόνια άνεργοι που ήταν εγγεγραμμένοι μέχρι την 1/3/2014 στον ΟΑΕΔ, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τυχόν ατομικό εισόδημα του οικονομικού έτους 2013 από εξαρτημένη εργασία, θα είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος Η επεξαργασία από την ΓΓΠΣ των νέων στοιχείων ανέδειξε ακόμα 80.000 εν δυνάμει δικαιούχους, εφόσον βέβαια πληρούν και τα υπόλοιπα κριτήρια. Αναφορικά με τους υπόλοιπους που έχουν υποβάλει αίτηση αλλά είδαν το σύστημα να τους αφήνει εκτός, την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η νέα σύσκεψη της αρμόδια επιτροπής ώστε να επανεξεταστεί η αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η δυνατότητα το κοινωνικό μέρισμα να δοθεί ολόκληρο και σε όσους υπερβαίνουν για λίγα ευρώ τα ισχύοντα όρια Η ολοκλήρωση των επανέλεγχων και ο αριθμός των δικαιούχων που τελικά θα πάρουν σε δεύτερη φάση το κοινωνικό μέρισμα, θα κρίνει και το θέμα της επανεξέτασης των εισοδηματικών κριτηρίων. Αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο σενάριο φαίνεται πως είναι η διεύρυνση του εισοδηματικού κριτηρίου από τα 6.000 στα 6.500 ευρώ για τον μεμονωμένο δικαιούχο με ανάλογη προσαύξηση (1/3 για τους ενήλικες και 1/6 για τους ανήλικους που συνοικούν) για τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού. Ωστόσο, σε περίπτωση που αριθμός αυτών των δικαιούχων είναι πολύ μεγάλος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εξεταστεί κλιμακωτή μείωση του ποσού ανάλογα με την υπέρβαση του ορίου, χωρίς όμως το μέρισμα να είναι μικρότερο από 200 ή 250€.

www.dikaiologitika.gr

Εγκύκλιος Θεοχάρη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων- Όλα όσα πρέπει να ξέρετε


Εγκύκλιο- οδηγό για τη συμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.
Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων ότι ο φόρος εισοδήματος θα καταβάλλεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Στην περίπτωση της ηλεκτρονικής υποβολής, όταν υποβάλλεται εμπρόθεσμα, ως ημερομηνία λήξης της πρώτης δόσης, ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποβολής τής εμπρόθεσμης ηλεκτρονικής δήλωσης, ορίζεται η τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία λήξης της υποβολής των δηλώσεων. Δηλαδή μέχρι 31.07.2014.
Η δεύτερη δόση καταβάλλεται έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του τρίτου μήνα από τη λήξη υποβολής της δήλωσης και η τρίτη δόση καταβάλλεται έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πέμπτου μήνα από την λήξη υποβολής της δήλωσης. Αν η συνολική οφειλή είναι μέχρι 300 ευρώ για τον ίδιο και για τη σύζυγό του αθροιστικά, μπορεί να καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη λήξη υποβολής της δήλωσης. Για τις περιπτώσεις υποβολής της δήλωσης μέχρι και το μήνα Μάιο, υπάρχει δυνατότητα εμπρόθεσμης πληρωμής μέχρι την 31- 7- 2014.
Όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ στην προθεσμία της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 1,5%.
Σε ό,τι αφορά τη συμπλήρωση της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1) διευκρινίζεται ότι:
- Όταν συμπληρώνονται οι κωδικοί 019−020, απαιτείται η αναγραφή των ΑΦΜ των προσώπων που λαμβάνουν τις υπηρεσίες και, σε περίπτωση που αυτοί υπερβαίνουν τους τρεις, πρέπει να αναγραφεί οπωσδήποτε ο ΑΦΜ του προσώπου, από το οποίο προέρχεται τουλάχιστον το 75% των ακαθαρίστων εσόδων.
- Όταν συμπληρώνονται εισοδήματα από Μισθωτές Υπηρεσίες (Πίνακας 4Α), πρέπει να καταχωρούνται οι ΑΦΜ εργοδοτών- ασφαλιστικών φορέων με τα αντίστοιχα ποσά, βάσει των βεβαιώσεων αποδοχών.
- Όταν συμπληρώνονται οι κωδικοί 507−508, απαιτείται, επίσης, η αναγραφή του ΑΦΜ φορέα/εργοδότη με το αντίστοιχο ποσό.
- Επιπλέον, για τους κωδικούς 657−658, 659−660 και 781−782, εμφανίζεται πίνακας στον οποίο αναλύονται τα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα, ανάλογα με την προέλευσή τους, εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί ήδη από τη φορολογική διοίκηση.
- Ο κωδικός 049 συμπληρώνεται μόνο από όσους δηλώνουν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, καθώς και όσους δηλώνουν εισόδημα από ατομική γεωργική επιχείρηση.
- Κατά την υποβολή των αρχικών δηλώσεων οικον. έτους 2014, δεν θα συμπληρώνονται οι κωδικοί 655−656. Οι κωδικοί αυτοί θα συμπληρώνονται μόνο με υποβολή τροποποιητικής δήλωσης στον προϊστάμενο της ΔΟΥ εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης.
- Η αναγραφή του ΑΦΜ είναι υποχρεωτική μόνο για τα προστατευόμενα μέλη άνω των 18 ετών.
Διευκρινίζεται, επίσης ότι:
- Τα έντυπα της αναλυτικής κατάστασης για τα μισθώματα ακινήτων (Ε2), του μηχανογραφικού δελτίου οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (Ε3), της βεβαίωσης αποδοχών και συντάξεων, καθώς και της δήλωσης κατοχής μηχανημάτων έργων (Ε16), συνυποβάλλονται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, ανάλογα με την κατηγορία των δηλούμενων εισοδημάτων, αποτελούν αδιαίρετη ενότητα με αυτήν και πρέπει να συμπληρώνονται σε όλες τις ενδείξεις τους.
- Η αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων (Ε2), το μηχανογραφικό δελτίο οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (Ε3) και η βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων, σε περίπτωση υποβολής της δήλωσης σε φυσική μορφή, μπορεί να υποβληθούν σε προεκτυπωμένα έντυπα από τους υπόχρεους που έχουν τη δυνατότητα προεκτύπωσής τους με μηχανογραφικά μέσα.
- Κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, πρέπει πρώτα να καταχωρούνται τα έντυπα Ε2 και Ε3, όταν απαιτούνται και κατόπιν η δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1).

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τελωνιακούς 2014

ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ 2Κ/2014

Γνωστοποιείται ότι εκδόθηκε η 2Κ/2014 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 6/13.5.2014, Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ) που αφορά την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας εκατόν σαράντα εννέα (149) θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του κλάδου Τελωνειακών στο Υπουργείο Οικονομικών.
Το ΦΕΚ της προκήρυξης έχει καταχωριστεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ και διατίθεται δωρεάν από το Εθνικό Τυπογραφείο (Καποδιστρίου 34, Αθήνα) και από το Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠ (Πουλίου 6, Αθήνα).
Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο Α.Σ.Ε.Π., αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου, ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχονται στην Προκήρυξη (Παράρτημα Ε΄).
Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία αρχίζει στις 2 Ιουνίου 2014ημέρα Δευτέρα και λήγει με την πάροδο της 17ης Ιουνίου 2014, ημέρας Τρίτης.
Η υπογεγραμμένη εκτυπωμένη μορφή της ηλεκτρονικής αίτησης με τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά υποβάλλονται στο ΑΣΕΠ ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στη διεύθυνση:
ΑΣΕΠ
Αίτηση για την Προκήρυξη 2Κ/2014
Κατηγορία Π.Ε., Τ.Ε. ή Δ.Ε.
Τ.Θ. 14.308
Αθήνα Τ.Κ. 115.10
 
Η προθεσμία λήγει με την πάροδο της 23ης Ιουνίου 2014, ημέρας Δευτέρας.

Μεταπτυχιακά προγράμματα και ανεργία

Το καλό όταν είναι κανείς άνεργος είναι ότι έχει χρόνο για μόρφωση, και για επιπλέον σπουδές. Μία παρουσίαση στη σχολή, προτρέπει τους φοιτητές να συνεχίσουν τις σπουδές τους δίνει την ελπίδα με επιπλέον σπουδές η ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί. Στατιστικά ένα 4 %  διαφορά μεταξύ των των αποφοίτων μεταπτυχιακών και των αποφοίτων πτυχιακών πανεπιστημίων δίνει ένα επιπλέον κίνητρο για την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών. Η πραγματικότητα είναι ότι οι εργασίες που είναι διαθέσιμες είναι ακόμη σχετικά λίγες και εξειδικευμένες, άλλα η γενική συναίνεση είναι ότι αξίζει το κόπο.

Αλλού είναι τα πτυχία και αλλού οι δουλειές


της Μίας Κόλλια / Δημοσιογράφος 
Η διεθνής έρευνα της εταιρείας McKinsey που δημοσίευσαν ΤΑ ΝΕΑ έδειξε ότι οι δεξιότητες αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποκλίνουν από τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Αυτό δεν είναι κάτι που δεν περιμέναμε φυσικά, καθώς είναι συχνό το φαινόμενο να ακούς νέους με πτυχία που παραμένουν άνεργοι. Για αυτό το γεγονός δεν φταίει μόνο η κρίση, αλλά και πολλά άλλα όπως ο ελλιπής επαγγελματικός προσανατολισμός στο Λύκειο, η απαξίωση των τεχνικών επαγγελμάτων, η σχεδόν ανύπαρκτη επαφή των πανεπιστημιακών οργανισμών με την αγορά εργασίας, η προκατάληψη κάποιων εργοδοτών, η απουσία πρακτικής εξάσκησης ακόμη και κατά τη διάρκεια των σπουδών και σε ένα μικρό κομμάτι, η μη ευελιξία των ενδιαφερομένων.
ΤΑ ΝΕΑ δημοσιεύουν πως: «Εκπαιδευτικοί και εργοδότες στην Ελλάδα ζουν σε... διαφορετικούς πλανήτες», επισημαίνει διεθνής έρευνα της εταιρείας συμβούλων McKinsey, καθώς οι δεξιότητες των πανεπιστημιακών αποφοίτων αποκλίνουν από τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, γεγονός που αποτελεί και μια από τις βασικές αιτίες που έξι στους δέκα νέους στη χώρα μας είναι άνεργοι.
Όταν ένας στους δύο εργοδότες λοιπόν ισχυρίζεται πως δεν μπορεί να βρει προσωπικό με τις απαιτούμενες δεξιότητες, γεγονός ευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό (απλώς στην Ελλάδα είναι πιο έντονο), σημαίνει πως κάτι λειτουργεί λάθος στο γρανάζι του συστήματος – κάτι ακόμη δηλαδή λειτουργεί λάθος ανάμεσα στα τόσα που λειτουργούν λάθος. Και καθώς πάντα, το πρόβλημα πρέπει να το εξετάσεις από τη βάση του, εν τη γενέσει του δηλαδή για να μπορέσεις να το καταπολεμήσεις, πρέπει σίγουρα να εστιάσουμε το βλέμμα μας στο Λύκειο και την παιδεία. Είναι να απορεί κανείς πώς τόσοι άνθρωποι, τόσα χρόνια δεν έχουν καταλάβει πως ο σοβαρός, σωστός και μακροχρόνιος επαγγελματικός προσανατολισμός, όχι μόνο θα βοηθήσει τα παιδιά να περιορίσουν τέλος πάντων, στον ελάχιστο βαθμό την πιθανότητα λάθους επιλογής σπουδών, αλλά θα εξυγιάνει και την αγορά εργασίας που πολύ πιο εύκολα θα διαμορφωθεί δίκαια και αποτελεσματικά. Δεν θεωρώ άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι τα ποικίλα σεμινάρια που διοργανώνονται έχουν προσέλευση από ανθρώπους μορφωμένους που αναζητούν αυτό το «επιπλέον» που θα τους χρησιμεύσει πρακτικά στην αληθινή αγορά εργασίας. Παράλληλα, θα έπρεπε το ίδιο το σχολείο να προβλέπει ώρες, έστω και εξωσχολικές, με διαλέξεις από ειδικούς της αγοράς που θα αναφέρονται σε εμπειρικά δεδομένα ώστε οι μαθητές του Λυκείου να έχουν κάποια πρώτη εικόνα του τι θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον.
ΤΑ ΝΕΑ: Οπως αναφέρει η McKinsey, μόνο... ένας στους δέκα Έλληνες έως 24 ετών (δηλαδή 13%, το υψηλότερο ποσοστό) λαμβάνει κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο λύκειο επαρκή πληροφόρηση επαγγελματικού προσανατολισμού, προτού επιλέξει ποιο επάγγελμα θέλει να ακολουθήσει καθώς και ποιες ικανότητες χρειάζονται γι' αυτό.
Κάπως έτσι, συνεχίζεται η ιστορία και στα Πανεπιστήμια, αφού οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί δεν φροντίζουν να είναι σε επαφή με την αγορά εργασίας – μια έλλειψη επικοινωνίας πραγματικά καταστροφική αφού η πρακτική εξάσκηση αυξάνει κατά 60% (!) την πιθανότητα εύρεσης εργασίας.
Εννοείται, πως παρ' όλα αυτά, η ακαδημαϊκή μόρφωση και όχι η τεχνική εκπαίδευση, χαίρει εκτίμησης στη χώρα μας. Και φυσικά δεν λέει κανείς το αντίθετο: οι σπουδές, σε κάθε περίπτωση, είναι το πιο δυνατό όπλο. Όμως, είναι καιρός να τις συνδυάσουμε με τον ρεαλισμό και τη γνώση της αγοράς, να γνωρίζουμε σε τι θα μας χρησιμεύσουν και να μην μένουμε προσκολλημένοι στην ιδέα και μόνο της επιτυχίας απόκτησης ενός πτυχίου...

Συμβουλές για συνέντευξη β' μέρος

34 Συμβουλές για τη συνέντευξη, σε 2 άρθρα! (Μέρος B)

της Έθελ Αγγελάτου 
Συνεχίζοντας από την προηγούμενη ενότητά μας και με οδηγό ένα άκρως ενδιαφέρον infographic, σας αναλύουμε και τις υπόλοιπες (34 στο σύνολο!) συμβουλές για μια επιτυχημένη συνέντευξη!!! Επαναλαμβάνουμε, αυτές προέκυψαν από έρευνα που διεξήχθη σε 2.000 Υπεύθυνους Επιλογής Προσωπικού, όπου το 33% δήλωσε ότι γνωρίζει μέσα στα πρώτα 90 δευτερόλεπτα (1,5 λεπτό) αν θα προσλάβει κάποιον ή όχι...

Τα 10 πιο κοινά λάθη που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, είναι:
1. Να υπεραναλύετε γιατί αποχωρήσατε από την τελευταία σας εργασία
2. Να εκπέμπετε με κάθε τρόπο, έμμεσο ή άμεσο, ότι δεν έχετε ξεπεράσει το ότι χάσατε την τελευταία σας εργασία
3. Να έχετε έλλειψη του χιούμορ, χημείας με τον συνομιλητή σας ή αυτοπεποίθησης και προσωπικότητας
4. Να μην δείχνετε σημάδια ζήλου ή ενδιαφέροντος για τη θέση που έχετε αιτηθεί και βρίσκεστε εκεί προς αξιολόγηση
5. Να μην έχετε ερευνήσει ενδελεχώς για την εταιρεία που αιτηθήκατε εργασία
6. Να συγκεντρώνεστε και να αναφέρετε επίμονα, σημεία που ενδιαφέρουν μόνο εσάς, χωρίς να εξετάζετε τη συμπεριφορά του συνομιλητή σας για να επιβεβαιώσετε αν τον ενδιαφέρουν εξίσου
7. Να προσπαθείτε να προβάλετε ότι μπορείτε να κάνετε τα πάντα
8. Να αποφασίσετε να διαχειριστείτε τη συνέντευξη "όπως σας έρθει" εκείνη τη στιγμή, δίχως προετοιμασία
9. Να μην έχετε σκεφτεί, ώστε να αξιοποιήσετε την κατάλληλη στιγμή, το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλους υποψηφίους
10. Να μην ρωτάτε τίποτα για τα καθήκοντα της θέσης που αξιολογείστε
Οι 4 πιο συνήθεις ερωτήσεις που θα σας τεθούν κατά τη συνέντευξη, είναι:

  1. Ποια ήταν η εμπειρία σας στην προηγούμενη εταιρία που έχετε απασχοληθεί και τι αποκομίσατε;

  2. Γιατί θέλετε να εργαστείτε στην εταιρεία μας;

  3. Τι γνωρίζετε για την εταιρεία μας;

  4. Ποιος είναι ο λόγος που αποχωρήσατε από την προηγούμενη εργασία σας;

Και οι 4 πιο χρήσιμες συμβουλές για τη συνέντευξη, είναι:

  1. Ερευνήστε τα πάντα για την εταιρεία που αιτείστε!

  2. Να έχετε κατά νου ακριβώς τη θέση που θέλετε να απασχοληθείτε και μια λίστα καθηκόντων ώστε να μπορέσετε να τα συζητήσετε προετοιμασμένοι!

  3. Εξετάστε αν έχετε όλα τα προσόντα για τη θέση που έχετε αιτηθεί!

  4. Να είστε έτοιμοι να περιγράψετε παρόμοια καθήκοντα με αυτά που αναζητά ο μελλοντικός σας εργοδότης, που έχετε εμπειρία ή έχετε τελέσει στο παρελθόν!

Και ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!
Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr

Παράθυρο για εκπρόθεσμη υποβολή Ε9 χωρίς πρόστιμο


της Έλενας Λάσκαρη
Μέσω τροπολογίας, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα εξαιρεί τις δηλώσεις του εντύπου Ε9 από το πρόστιμο των 100 ευρώ, αν αυτές υποβληθούν ως το Σεπτέμβριο. Δεν θα δοθεί παράταση στην προθεσμία.
Παράθυρο για εκπρόθεσμη υποβολή Ε9 χωρίς πρόστιμο! - Η τροπολογία «κλειδί»
Νομοθετική ρύθμιση η οποία θα παγώνει για ένα τρίμηνο τα πρόστιμα των 100 ευρώ που προβλέπει η νομοθεσία για όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμα το Ε9, προωθεί σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών.
Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων λήγει σήμερα και όπως έχει διαμηνύσει ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων Χ. Θεοχάρης, παράταση δεν θα δοθεί.
Χιλιάδες φορολογούμενοι, λογιστές και φοροτεχνικοί, όμως, δεν έχουν ακόμα εκπληρώσει τη σχετική φορολογική υποχρέωση ενώ δεν λείπουν και οι διαμαρτυρίες από πλευρές λογιστών, για τις αρρυθμίες που εμφάνισε το σύστημα taxis ιδίως τις τελευταίες ημέρες.
Με αυτά τα δεδομένα, από αύριο όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα το Ε9, θα έρχονταν αντιμέτωποι με πρόστιμο 100 ευρώ, όπως προβλέπει ο νόμος για εκπρόθεσμη υποβολή κάθε δήλωσης πληροφοριακού χαρακτήρα.
Στο υπουργείο Οικονομικών δεν θέλουν να αρχίσουν να κόβουν κατοστάρικα προστίμων. Σύμφωνα με πληροφορίες αναγνωρίζουν ότι το Ε9 ήταν φέτος για πολλούς ένας μεγάλος γρίφος, καθώς δηλώνονταν για πρώτη φορά αγροτεμάχια, ημιυπαίθριοι και αυθαίρετα που νομιμοποιήθηκαν ενώ για τις ανάγκες υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ απαιτούνταν η συμπλήρωση ειδικών πεδίων.
Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούν να δώσουν και παράταση. Στις 18 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί να εκκαθαριστεί ο ΕΝΦΙΑ στη βάση των φετινών δηλώσεων Ε9, ώστε από τον Ιούλιο να αρχίσουν να τρέχουν οι δόσεις.
Έτσι βρέθηκε η εξής λύση. Παράταση δεν δίνεται. Κατατίθεται, όμως, μια τροπολογία στη Βουλή η οποία ειδικά για φέτος και ειδικά για εκπρόθεσμες δηλώσεις Ε9 θα δίνει ένα χρονικό περιθώριο τριών μηνών(έως το τέλος Σεπτεμβρίου) στη διάρκεια του οποίου στις εκπρόθεσμες δηλώσεις δεν θα μπαίνει το πρόστιμο των 100 ευρώ.
Πηγές της ΓΓΔΕ συνιστούν ατύπως στους φορολογούμενους που δεν θα προλάβουν να υποβάλλουν σήμερα τα Ε9 , να περιμένουν μέχρι να ψηφιστεί η σχετική τροπολογία. Όταν ψηφιστεί ας υποβάλλουν εκπρόθεσμα. Μέχρι τότε, το κατοστάρικο του προστίμου παραμένει ενεργό.

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Rebecca Saxe - How we read each other's minds πώς διαβάζουμε το νού των άλλων

0:11Σήμερα θα σας μιλήσω για το πρόβλημα του εγκεφάλου των άλλων. Αυτό για το οποίο θα μιλήσω δεν είναι εκείνο το γνωστό φιλοσοφικό πρόβλημα, που ρωτάει: "Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε εάν οι άλλοι άνθρωποι έχουν εγκεφάλους;" Που πάει να πει πως εσείς ίσως έχετε εγκέφαλο, και όλοι οι άλλοι είναι μόνο πειστικά ρομπότ. Αυτό αποτελεί πρόβλημα στη φιλοσοφία. Αλλά για τις ανάγκες της σημερινής ομιλίας, θα δεχτώ ότι πολλοί άνθρωποι στο κοινό έχουν εγκέφαλο, και ότι δε χρειάζεται να ανησυχώ γι' αυτό.
0:36Υπάρχει ένα δεύτερο πρόβλημα που μας είναι ίσως περισσότερο οικείο ως γονείς, καθηγητές, σύζυγοικαι λογοτέχνες. Αυτό το πρόβλημα λέει: "Γιατί είναι τόσο δύσκολο να γνωρίζει κανείς, τι θέλει ή τι σκέφτεται κάποιος άλλος;" Ή μάλλον ειδικότερα, "Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αλλάξουμε αυτό που κάποιος άλλος θέλει ή πιστεύει;"
0:53Πιστεύω πως οι λογοτέχνες το έθεσαν με τον καλύτερο τρόπο. Όπως ο Φίλιπ Ροθ που είπε: "Κι όμως, τι πρέπει να κάνουμε με αυτή την ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση των άλλων ανθρώπων; Είμαστε όλοι πολύ φτωχά εξοπλισμένοι, για να οραματιστούμε τις εσωτερικές διεργασίες και τους αόρατους στόχους, ο ένας του άλλου." Ως καθηγήτρια και σύζυγος, αυτό είναι, φυσικά, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω καθημερινά. Αλλά σας επιστήμονας, ενδιαφέρομαι για ένα διαφορετικό πρόβλημα των άλλων εγκεφάλωνκι αυτό πρόκειται να σας παρουσιάσω σήμερα. Και αυτό το πρόβλημα είναι: "Πώς είναι τόσο εύκολο να γνωρίζεις τα μυαλά των άλλων;"
1:23Θ' αρχίσω με μια απεικόνιση, δεν χρειάζεστε σχεδόν καθόλου πληροφορίες, ένα στιγμιότυπο ενός αγνώστου, είναι αρκετό για να μαντέψετε τι σκέφτεται αυτή η γυναίκα, ή αυτός ο άνδρας. Για να το πούμε απλά, η ουσία του ζητήματος είναι ότι η μηχανή που χρησιμοποιούμε για να σκεφτόμαστε άλλους εγκεφάλους, το μυαλό μας, είναι φτιαγμένο από κομμάτια, εγκεφαλικά κύτταρα, που μοιραζόμαστε με όλα τα άλλα ζώα, με τις μαϊμούδες και τα ποντίκια, ακόμη και με τα θαλάσσια γαστερόποδα. Παρ' όλα αυτά, τα συνδυάζετε σε ένα συγκεκριμένο δίκτυο, και το αποτέλεσμα είναι η ικανότητα της συγγραφής του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Ή για να το θέσουμε όπως ο Άλαν Γκρίνσπαν: "Ξέρω ότι νομίζεις πως κατάλαβες αυτό που νομίζεις πως είπα, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι συνειδητοποιείς πως αυτό που άκουσες δεν είναι αυτό που εννοούσα". (Γέλια)
2:05Η εργασία του πεδίου μου, της γνωσιακής νευροεπιστήμης, είναι να ζυγίζει αυτές τις ιδέες, μια σε κάθε χέρι, και να προσπαθεί να κατανοήσει πώς μπορείς να συνδυάσεις απλές μονάδες, απλά μηνύματα στο χώρο και στο χρόνο, σε ένα δίκτυο, και να εξάγεις αυτήν την εκπληκτική ανθρώπινη ικανότητα να σκέφτεται για εγκεφάλους. Θα σας πω τρία πράγματα γι' αυτό σήμερα. Προφανώς το όλο έργο είναι τεράστιο. Θα σας πω για τα πρώτα λίγα βήματά μας, για την ανακάλυψη ενός ιδιαίτερου τμήματος του εγκεφάλου, που σκέφτεται τις σκέψεις των άλλων ανθρώπων. Μερικές παρατηρήσεις μας πάνω στην αργή εξέλιξη αυτού του συστήματος καθώς μαθαίνουμε πώς να κάνουμε αυτή τη δύσκολη δουλειά.Τέλος, θα σας δείξω ότι μερικές από τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων, στο πώς κρίνουμε τους άλλους, μπορούν να εξηγηθούν, λόγω διαφορών σε αυτό το εγκεφαλικό σύστημα.
2:50Το πρώτο που θέλω να σας πω είναι ότι υπάρχει μια περιοχή στον ανθρώπινο εγκέφαλο, στο μυαλό σας, που η δουλειά του είναι να σκέφτεται τις σκέψεις των άλλων ανθρώπων. Αυτή είναι μια εικόνα του.Ονομάζεται Δεξιά Κροταφο-Βρεγματική Σύνδεση. Βρίσκεται πάνω και πίσω από το δεξί αυτί σας. Αυτό είναι το εγκεφαλικό τμήμα που χρησιμοποιήσατε όταν είδατε τις εικόνες που σας έδειξα, ή όταν διαβάσατε το Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, ή όταν προσπαθήσατε να καταλάβετε τον Άλαν Γκρίνσπαν. Δεν το χρησιμοποιείτε για να επιλύετε άλλου είδους προβλήματα λογικής. Αυτή η εγκεφαλική περιοχή λοιπόν, ονομάζεται RTPJ. Και αυτή η εικόνα δείχνει τη μέση ενεργοποίησή του σε μια ομάδα αυτών που ονομάζουμε τυπικούς ενήλικες ανθρώπους. Είναι προπτυχιακοί φοιτητές του MIT. (Γέλια)
3:28Το επόμενο πράγμα που θέλω να σας πω γι' αυτό το εγκεφαλικό σύστημα είναι πως παρόλο που εμείς οι ενήλικες άνθρωποι είμαστε καλοί στο να καταλαβαίνουμε άλλους εγκεφάλους, δεν ήμασταν πάντοτε έτσι. Τα παιδιά χρειάζονται πολύ χρόνο μέχρι να σπάσουν το σύστημα. Θα σας δείξω λίγη από αυτήν τη μακρά, εκτεταμένη διεργασία. Το πρώτο που θα σας δείξω, είναι η διαφορά ανάμεσα στις ηλικίες των τριών και των πέντε ετών, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να κατανοούν ότι κάποιος άλλος μπορεί να έχει αντιλήψεις διαφορετικές από τις δικές τους. Θα σας δείξω ένα πεντάχρονο που του δίνεται ένας τυπικός γρίφος που ονομάζουμε "γρίφο της εσφαλμένης αντίληψης".
3:58Βίντεο: Αυτός είναι ο πρώτος πειρατής. Το όνομά του είναι Ιβάν. Και ξέρεις τι αρέσει στους πειρατές;
4:03Λατρεύουν τα σάντουιτς με τυρί.
4:06Παιδί: Τυρί; Τρελαίνομαι για τυρί!
4:09Ρ.Σ: Ναι! Έτσι ο Ιβάν έχει αυτό το σάντουιτς με τυρί και λέει: "Μιαμ μιαμ μιαμ! Λατρεύω τα σάντουιτς με τυρί". Ο Ιβάν τοποθετεί το σάντουιτς εδώ, πάνω στο πειρατικό σεντούκι. Και λέει: "Ξέρετε τι; Χρειάζομαι κάτι να πιω με το γεύμα μου". Έτσι ο Ιβάν, πηγαίνει να πάρει κάτι να πιει. Και όσο λείπει ο Ιβάν φυσάει αέρας, και ρίχνει το σάντουιτς στο γρασίδι. Τώρα έρχεται ένας δεύτερος πειρατής. Αυτός λέγεται Τζόσουα. Και του Τζόσουα του αρέσουν πολύ τα σάντουιτς με τυρί. Έχει κι αυτός ένα σάντουιτς και λέει:"Μιαμ μιαμ μιαμ! Λατρεύω τα σάντουιτς με τυρί". Τοποθετεί το σάντουιτς του εδώ πάνω στο πειρατικό σεντούκι.
4:51Παιδί: Άρα αυτό είναι το δικό του.
4:53Ρ.Σ: Αυτό είναι του Τζόσουα, σωστά.
4:55Παιδί: Άρα του Ιβάν βρίσκεται στο έδαφος.
4:57Ρ.Σ: Αυτό είναι πολύ σωστό.
4:59Παιδί: Άρα δε θα ξέρει ποιο είναι το δικό του.
5:01Ρ.Σ: Α, τώρα ο Τζόσουα πηγαίνει να πάρει κάτι να πιει. Ο Ιβάν επιστρέφει και λέει: "Θέλω το σάντουιτς μου". Ποιο σάντουιτς νομίζεις ότι θα πάρει ο Ιβάν;
5:11Παιδί: Νομίζω ότι θα πάρει αυτό.
5:13Ρ.Σ: Ναι, πιστεύεις ότι θα πάρει αυτό; Ωραία, για να δούμε. Ω ναι, είχες δίκιο. Αυτό πήρε.
5:18Αυτό είναι ένα πεντάχρονο που καταλαβαίνει ξεκάθαρα ότι οι άλλοι άνθρωποι μπορεί να έχουν εσφαλμένες αντιλήψεις και ποιες είναι οι συνέπειες των πράξεών τους. Τώρα θα σας δείξω ένα τρίχρονο παιδί που του δόθηκε ο ίδιος γρίφος.
5:29Βίντεο: Ρ.Σ: Και ο Ιβάν λέει: "Θέλω το σάντουιτς μου". Ποιο σάντουιτς θα πάρει; Πιστεύεις ότι θα πάρει εκείνο; Ας δούμε τι θα συμβεί. Ας δούμε τι κάνει. Ο Ιβάν έρχεται. Και λέει: "Θέλω το σάντουιτς μου". Και παίρνει αυτό. Ουπς, γιατί πήρε αυτό;
5:46Παιδί: Το δικό του ήταν στο γρασίδι.
5:50Το τρίχρονο παιδί κάνει δύο πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Προβλέπει ότι ο Ιβάν θα πάρει το σάντουιτςπου είναι στ' αλήθεια δικό του. Έπειτα, όταν βλέπει τον Ιβάν να παίρνει το σάντουιτς από εκεί που άφησε το δικό του, όπου θα λέγαμε ότι παίρνει αυτό επειδή νομίζει ότι είναι το δικό του, το τρίχρονο παιδί, βρίσκει μια διαφορετική εξήγηση. Δεν παίρνει το δικό του σάντουιτς επειδή δεν το θέλει, επειδή τώρα είναι βρώμικο στο έδαφος. Αυτός είναι ο λόγος που πήρε το άλλο σάντουιτς. Φυσικά η εξέλιξη του εγκεφάλου δε σταματά στα πέντε. Μπορούμε να δούμε την πορεία αυτής της διαδικασίας εκμάθησης του να σκεφτόμαστε τις σκέψεις των άλλων ανεβάζοντας τον πήχη και ζητώντας από τα παιδιά τώρα, όχι μια πρόβλεψη της πράξης, αλλά μια ηθική κρίση. Πρώτα θα σας δείξω το τρίχρονο ξανά.
6:31Βίντεο: Ρ.Σ. Είναι ο Ιβάν άτακτος και κακός που πήρε το σάντουιτς του Τζόσουα;
6:34Παιδί: Ναι.
6:35Ρ.Σ: Πρέπει ο Ιβάν να τιμωρηθεί που πήρε το σάντουιτς του Τζόσουα;
6:38Παιδί: Ναι.
6:40Ίσως δεν είναι παράξενο που πιστεύει πως ήταν κακία του Ιβάν να πάρει το σάντουιτς του Τζόσουα,αφού πιστεύει ότι ο Ιβάν πήρε το σάντουιτς του Τζόσουα για να αποφύγει να φάει το βρώμικο δικό του.Αλλά τώρα θα σας δείξω το πεντάχρονο. Θυμηθείτε ότι ο πεντάχρονος κατανοούσε πλήρως γιατί ο Ιβάν πήρε το σάντουιτς του Τζόσουα.
6:55Βίντεο: Ρ.Σ: Ήταν ο Ιβάν άτακτος και κακός που πήρε το σάντουιτς του Τζόσουα;
6:59Παιδί: Εμ, ναι.
7:01Μόλις στην ηλικία των επτά ετών πρόκειται να πάρουμε μια απάντηση που να θυμίζει ενήλικα.
7:06Βίντεο: Ρ.Σ. Πρέπει ο Ιβάν να τιμωρηθεί που πήρε το σάντουιτς του Τζόσουα;
7:09Παιδί: Όχι, ο άνεμος θα έπρεπε να τιμωρηθεί.
7:11Λέει πως θα έπρεπε να τιμωρηθεί ο άνεμος που μπέρδεψε τα σάντουιτς. (Γέλια)
7:18Αυτό που ξεκινήσαμε να κάνουμε στο εργαστήριό μου, είναι να βάζουμε παιδιά στον εγκεφαλικό τομογράφο και να αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει στον εγκέφαλό τους καθώς αναπτύσσουν αυτή την ικανότητα να αναλύουν τις σκέψεις των άλλων. Καταρχήν, στα παιδιά βλέπουμε την ίδια εγκεφαλική περιοχή, την RTPJ, να χρησιμοποιείται καθώς τα παιδιά σκέφτονται τις σκέψεις των άλλων. Αλλά δεν συμβαίνει με τον ίδιο τρόπο, όπως στον εγκέφαλο των ενηλίκων.
7:37Στους ενήλικες, όπως σας είπα, αυτό το εγκεφαλικό τμήμα, είναι εντελώς εξειδικευμένο. Δεν κάνει τίποτ' άλλο, από το να αναλύει τις σκέψεις άλλων ανθρώπων. Στα παιδιά αυτό συμβαίνει πολύ λιγότερο, όταν βρίσκονται στις ηλικίες από πέντε έως οκτώ, το ηλικιακό φάσμα δηλαδή, που μόλις σας παρουσίασα.Στην πραγματικότητα εάν κοιτάξουμε στις ηλικίες από οκτώ έως έντεκα, μπαίνοντας στην πρώιμη εφηβεία, δεν έχουν αναπτύξει ακόμη την εγκεφαλική αυτή περιοχή όπως οι ενήλικες. Αυτό που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι πως κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας αλλά και της εφηβείας, το γνωστικό σύστημα, η ικανότητα του εγκεφάλου μας να αντιλαμβάνεται άλλους εγκεφάλους, και το εγκεφαλικό σύστημα που το υποστηρίζει, συνεχίζουν αργά να αναπτύσσονται.
8:13Φυσικά, όπως πιθανώς γνωρίζετε, ακόμη και στην ενηλικιότητα, οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς το πόσο καλοί είναι στο να σκέπτονται άλλους εγκεφάλους, στο πόσο συχνά το εφαρμόζουν και με πόση ακρίβεια. Αυτό που θέλαμε να δούμε ήταν εάν οι διαφορές μεταξύ ενηλίκων, ως προς την ανάλυση άλλων εγκεφάλων θα μπορούσε να εξηγηθεί λόγω διαφορών στο συγκεκριμένο εγκεφαλικό τμήμα. Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να δώσουμε σε ενήλικες μια παραλλαγή του γρίφου των πειρατών, που δώσαμε στα παιδιά. Θα σας δείξω αυτή την παραλλαγή τώρα.
8:38Έτσι, η Γκρέις και η φίλη της επισκέπτονται ένα εργοστάσιο χημικών και κάνουν ένα διάλειμμα για καφέ.Η φίλη της Γκρέις θέλει ζάχαρη στον καφέ της. Η Γκρέις πηγαίνει να φτιάξει τον καφέ και βρίσκει ένα δοχείο δίπλα στην καφετιέρα που περιέχει μια λευκή σκόνη που είναι ζάχαρη. Αλλά η ετικέτα της σκόνης γράφει: "Θανατηφόρο Δηλητήριο". Έτσι η Γκρέις σκέφτεται πως αυτή η σκόνη είναι ένα θανατηφόρο δηλητήριο. Και τη βάζει στον καφέ της φίλης της. Η φίλη της πίνει τον καφέ και δεν παθαίνει τίποτα.
9:05Πόσοι άνθρωποι πιστεύουν πως ήταν ηθικά επιτρεπτό για την Γκρέις να βάλει τη σκόνη στον καφέ;Εντάξει, ωραία. (Γέλια) Ρωτήσαμε τους ανθρώπους εάν θα έπρεπε η Γκρέις να κατηγορηθεί σε αυτήν την περίπτωση, που ονομάζουμε αποτυχημένη προσπάθεια βλάβης.
9:19Μπορούμε να τη συγκρίνουμε με μια άλλη περίπτωση όπου όλα στον πραγματικό κόσμο είναι τα ίδια. Η σκόνη είναι ζάχαρη, αλλά διαφέρει αυτό που σκέφτεται η Γκρέις. Τώρα σκέφτεται ότι η σκόνη είναι ζάχαρη. Και ίσως εύλογα, εάν η Γκρέις πιστεύει ότι η σκόνη είναι ζάχαρη και τη βάλει στον καφέ της φίλης της, οι άνθρωποι λένε πως δεν πρέπει να κατηγορηθεί καθόλου. Ενώ εάν πιστεύει ότι η σκόνη είναι δηλητήριο, παρόλο που στην πραγματικότητα είναι ζάχαρη, τώρα οι άνθρωποι λένε ότι είναι ένοχη,παρόλο που αυτό που συνέβη στον πραγματικό κόσμο είναι ακριβώς το ίδιο.
9:46Λένε μάλιστα ότι της αξίζει περισσότερο φταίξιμο σε αυτήν την περίπτωση, την αποτυχημένη προσπάθεια βλάβης, παρά στην άλλη περίπτωση, την οποία ονομάζουμε ατύχημα. Όταν δηλαδή, η Γκρέις σκέφτηκε ότι η σκόνη ήταν ζάχαρη, επειδή το έγραφε στην ετικέτα και βρισκόταν δίπλα στη μηχανή του καφέ, αλλά στην πραγματικότητα ήταν δηλητήριο. Έτσι, παρόλο που όταν η σκόνη ήταν δηλητήριο, η φίλη ήπιε τον καφέ και πέθανε, οι άνθρωποι λένε ότι η Γκρέις έχει λιγότερη ευθύνη σε αυτήν την περίπτωση, όταν αθώα πίστευε πως ήταν ζάχαρη, παρά στην άλλη περίπτωση, όταν πίστευε πως ήταν δηλητήριο, και δεν προκλήθηκε βλάβη.
10:16Αν και οι απόψεις διίστανται λίγο ως προς το πόση ακριβώς ευθύνη έχει η Γκρέις στην περίπτωση του ατυχήματος. Κάποιοι νομίζουν πως έχει μεγαλύτερη υπαιτιότητα, και κάποιοι άλλοι, λιγότερη. Αυτό που πρόκειται να σας δείξω είναι αυτό που συνέβη όταν κοιτάξαμε μέσα στους εγκεφάλους των ανθρώπων καθώς έκαναν αυτές τις κρίσεις. Αυτό που σας δείχνω, από αριστερά προς τα δεξιά, είναι πόση δραστηριότητα υπήρχε στο εγκεφαλικό τμήμα. Και από πάνω προς τα κάτω, πόση ευθύνη καταλόγισαν οι άνθρωποι στην Γκρέις.
10:39Μπορείτε να δείτε αριστερά όταν υπάρχει μικρή δραστηριότητα στην εγκεφαλική περιοχή, οι άνθρωποι έδωσαν μικρή σημασία στην αθώα πίστη της και είπαν πως είχε μεγάλη ευθύνη για το ατύχημα. Ενώ, δεξιά, όπου υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα, οι άνθρωποι πρόσεξαν περισσότερο την αθώα της εντύπωση, και είπαν πως της αναλογούσε λιγότερη ευθύνη για την πρόκληση του ατυχήματος.
10:58Αυτό είναι καλό αλλά φυσικά αυτό που θα θέλαμε είναι ένας τρόπος να παρέμβουμε με κάποια λειτουργία σε αυτή την εγκεφαλική περιοχή, και να δούμε εάν μπορούμε να αλλάξουμε την ηθική κρίση των ανθρώπων. Έχουμε πράγματι τέτοιο εργαλείο. Λέγεται Δια-Κρανιακή Μαγνητική Διέγερση, ή TMS.Αυτή η συσκευή μας επιτρέπει να περάσουμε έναν μαγνητικό παλμό μέσα από το κρανίο κάποιου, προς μια μικρή περιοχή του εγκεφάλου του, και προσωρινά να αποδιοργανώσουμε τη λειτουργία των νευρώνων αυτής της περιοχής.
11:23Θα σας δείξω ένα δοκιμαστικό. Αυτός είναι ένας μαγνητικός παλμός. Θα σας δείξω τι πρόκειται να συμβεί εάν βάλουμε ένα κέρμα επάνω στη συσκευή. Όταν ακούτε κλικ, βάζουμε τη μηχανή σε λειτουργία. Τώρα θα εφαρμόσω τον ίδιο παλμό στον εγκέφαλό μου, στο κομμάτι του εγκεφάλου μου που ελέγχει την κίνηση του χεριού μου. Δεν υπάρχει φυσική δύναμη, μόνο ένας μαγνητικός παλμός.
11:53Γυναίκα: -Έτοιμη; Ρεβέκκα Σαξ: -Ναι.
11:56Ωραία, προκαλεί μια μικρή ακούσια σύσπαση στο χέρι μου αυτός ο μαγνητικός παλμός στον εγκέφαλό μου. Και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ίδιο παλμό, στο τμήμα RTPJ, για να δούμε εάν μπορούμε να αλλάξουμε τις ηθικές κρίσεις των ανθρώπων. Αυτές είναι οι κρίσεις που σας έδειξα προηγουμένως, οι φυσικές ηθικές κρίσεις των ανθρώπων. Έπειτα μπορούμε να εφαρμόσουμε TMS στο RTPJ και να δούμε πώς αλλάζουν οι ηθικές κρίσεις των ατόμων. Καταρχήν, οι άνθρωποι μπορούν γενικά να ολοκληρώσουν αυτήν την αποστολή.
12:20Έτσι η κρίσεις τους σε αυτήν την περίπτωση όταν όλα ήταν φυσιολογικά παραμένουν οι ίδιες. Λένε πως δεν έχει ευθύνη. Αλλά στην περίπτωση της αποτυχημένης προσπάθειας βλάβης, όπου η Γκρέις πίστευε πως ήταν δηλητήριο, παρόλο που ήταν ζάχαρη, οι άνθρωποι τώρα λένε περισσότερο ότι ήταν εντάξει, ότι έχει λιγότερη ευθύνη που έβαλε τη σκόνη στον καφέ.
12:38Και στην περίπτωση του ατυχήματος, όπου πίστευε πως ήταν ζάχαρη, αλλά στην πραγματικότητα ήταν δηλητήριο και προκάλεσε θάνατο, τώρα οι άνθρωποι λένε πως είναι λιγότερο εντάξει και έχει περισσότερη ευθύνη. Συνοψίζοντας, σήμερα σας είπα ότι οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα προικισμένοι ώστε να αντιλαμβάνονται τις σκέψεις των άλλων.
12:57Έχουμε ένα ειδικό εγκεφαλικό σύστημα που μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε αυτά που σκέφτονται οι άλλοι. Το σύστημα χρειάζεται πολύ χρόνο για να αναπτυχθεί, αργά κατά την περίοδο της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας. Αλλά ακόμη και κατά τη διάρκεια της ενηλικιότητας, οι διαφορές σ' αυτήν την εγκεφαλική περιοχή, μπορούν να εξηγήσουν τις διαφορές μεταξύ των ενηλίκων στον τρόπο που σκέφτονται και κρίνουν τους άλλους ανθρώπους.
13:15Θέλω όμως να δώσω τον τελευταίο λόγο στους λογοτέχνες. Στον Φίλιπ Ροθ που έκλεισε λέγοντας:"Γεγονός παραμένει ότι το να κάνεις τους ανθρώπους σωστούς δεν είναι το σημαντικότερο στη ζωή, έτσι κι αλλιώς. Το να τους κάνεις να σφάλλουν είναι που έχει αξία. Να σφάλλουν, να σφάλλουν και να σφάλλουν, και έπειτα τώρα που το ξανασκέφτομαι, να σφάλλουν και πάλι". Ευχαριστώ. (Χειροκρότημα)
13:46Κρις Άντερσον: Όταν λες ότι άρχισες να χρησιμοποιείς μαγνητικούς παλμούς για να αλλάξεις τις ηθικές κρίσεις των ανθρώπων, αυτό ακούγεται ανησυχητικό. (Γέλια) Πες μου σε παρακαλώ ότι δεν δέχεσαι τηλεφωνήματα από το Πεντάγωνο ας πούμε.
13:59Ρεβέκκα Σαξ: Δεν δέχομαι. Εννοώ, τηλεφωνούν, αλλά δεν δέχομαι τα τηλεφωνήματα. (Γέλια)
14:05Κ.Α.: Τηλεφωνούν στ' αλήθεια; Τότε, πραγματικά, πραγματικά, θα πρέπει να μένεις ξάγρυπνη κάποιες φορές τη νύχτα και να αναρωτιέσαι που οδηγεί αυτή η εργασία. Θέλω να πω, είσαι ένα υπέροχο πλάσμα. Αλλά κάποιος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτή τη γνώση στο μέλλον χωρίς τη χρήση θαλάμου βασανιστηρίων να κάνει πράξεις για τις οποίες οι άνθρωποι εδώ ανησυχούν.
14:27Ναι, ανησυχούμε γι' αυτό. Πρέπει να πω δυο πράγματα για το TMS. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κάποιον χωρίς να το γνωρίζει. Δεν αποτελεί κρυφή τεχνολογία. Είναι πολύ δύσκολο μάλιστα να εξάγεις αυτές τις μικρές αλλαγές. Οι αλλαγές που σας έδειξα είναι εντυπωσιακές για μένα, εξ' αιτίας όσων μας λένε για τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Αλλά είναι συγκριτικά μικρές στην κλίμακα των ηθικών κρίσεων που κάνουμε στην πραγματικότητα.
14:49Αυτό που αλλάξαμε δεν ήταν οι ηθικές κρίσεις των ανθρώπων όταν αποφασίζουν τι να κάνουν, όταν κάνουν επιλογές δράσης. Τροποποιήσαμε την ικανότητά τους να κρίνουν τις πράξεις άλλων ανθρώπων.Θεωρώ αυτό που κάνω όχι σαν να μελετώ τον κατηγορούμενο σε μια ποινική δίκη, αλλά σαν να μελετώ τους ενόρκους.
15:05Κ.Α.: Πρόκειται η εργασία σου να οδηγήσει σε συστάσεις στην παιδεία, ώστε να γαλουχήσει μια γενιά παιδιών ικανών να κάνουν πιο δίκαιες ηθικές κρίσεις;
15:16Ρ.Σ.: Αυτή είναι μια από τις πλέον ιδανικές ελπίδες μου. Όλο το ερευνητικό πρόγραμμα των διακριτών τμημάτων του ανθρώπινου εγκεφάλου, είναι νέο. Μέχρι πρόσφατα, αυτά που ξέραμε για τον εγκέφαλο ήταν όσα ο εγκέφαλος κάθε άλλου ζώου μπορούσε να κάνει. Μπορούσαμε να τα μελετάμε σε μοντέλα ζώων. Γνωρίζαμε πώς βλέπει ο εγκέφαλος και πώς ελέγχει το σώμα, πώς ακούνε και πώς νιώθουν. Η έρευνα του εγκεφάλου για την κατανόηση της λειτουργίας των αποκλειστικά ανθρώπινων συμπεριφορών,την εκμάθηση γλώσσας και αφηρημένων εννοιών, και την κατανόηση των σκέψεων άλλων ανθρώπων, όλα αυτά είναι νέα. Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτής της κατανόησης.
15:52Κ.Α.: Έχω μια τελευταία ερώτηση. Υπάρχει αυτό που ονομάζουμε "το δύσκολο πρόβλημα της συνείδησης" που απασχολεί πολλούς ανθρώπους. Η αίσθηση ότι μπορούμε να καταλάβουμε γιατί λειτουργεί ο εγκέφαλος, ίσως. Αλλά γιατί θα πρέπει κάποιος να νιώθει οτιδήποτε; Γιατί μοιάζει να είναι αναγκαίο να αισθανόμαστε πράγματα για να λειτουργήσουμε; Είσαι μια λαμπρή νέα νευροεπιστήμονας. Θέλω να πω, τι πιθανότητες υπάρχουν κάποια στιγμή στην καριέρα σου κάποιος, εσύ ή κάποιος άλλος,να κάνει ένα ριζοσπαστικό επιστημονικό άλμα στην κατανόηση αυτού που μοιάζει ως άλυτο πρόβλημα.
16:26Ρ.Σ.: Εύχομαι να γίνει. Αλλά πιθανότατα δεν θα συμβεί.
16:30Κ.Α.: Γιατί;
16:33Ρ.Σ.: Δεν το λένε "το δύσκολο πρόβλημα της συνείδησης" χωρίς λόγο. (Γέλια)
16:38Κ.Α.: Καλή απάντηση. Ρεβέκκα Σαξ, σ' ευχαριστώ πολύ. Ήταν φανταστικό. (Χειροκρότημα)