Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Κάνε το πάθος σου επάγγελμα; Όχι ακριβώς.


της Έθελ Αγγελάτου 
Τα τελευταία χρόνια μετρήσαμε πολλές επιχειρηματικές προσπάθειες και υπήρξαν ακόμα περισσότερες που δεν κατάφεραν ποτέ να βγουν στο προσκήνιο... Ένας εκ των παρονομαστών και των δύο περιπτώσεων, η γνωστή συμβουλή:  αν κάποιος ακολουθήσει το πάθος του, θα μπορέσει στο τέλος να στήσει μια επιτυχημένη και εύρωστη επιχείρηση. Λάθος. Όλη η συμβουλή εξ αρχής είναι λάθος. Εσύ δεν ακολουθείς το πάθος σου. Αντιθέτως, μόνο αυτό μπορεί να σε ακολουθήσει στα αμήχανα και αβέβαια βήματά σου, ώστε να τα στηρίξει και να τα μετατρέψει σε δυναμικά, στρατηγικά, σίγουρα κι αποτελεσματικά. Όταν λοιπόν ακούτε μια τέτοια συμβουλή, σκεφτείτε ρεαλιστικά, μην πιάνεστε από μια ελπίδα απλά γιατί τη χρειάζεστε διακαώς. Αντιθέτως, αξιοποιείστε όλα τα δυνατά μέσα για να μην καταλήξετε σε μια αποτυχημένη προσπάθεια ή μια επιχείρηση δίχως αύριο, όπως δυστυχώς πολλές μέχρι σήμερα.

Για να εξετάσουμε το θέμα εξ αρχής. Μια νεοφυής επιχειρηματική προσπάθεια, οφείλει πρώτα στον "εαυτό της" και σε εσάς, να ξεκινήσει με σωστή δομή, και αφότου έχετε ελέγξει την οικονομική βιωσιμότητά της. Κάθε δραστηριότητα που συγκαταλέγεται στα ενδιαφέροντα ή τα χόμπι σας, δε σημαίνει ότι μπορεί απαραίτητα να εξελιχθεί επικερδώς. Απαντήστε αρχικά με "το χέρι στην καρδιά", αν θα ενδιαφερόταν κάποιος για τις υπηρεσίες ή το προϊόν σας σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αγοράσει για να τις/το απολαύσει. Πόσο μάλλον για το αν η παροχή που θα λάβει, θα έχει κοστολογηθεί έτσι, ώστε να μπορεί να αποφέρει κέρδος κατόπιν φόρων, πληρωμών προμηθευτών, ασφαλιστηρίων, εργατικού δυναμικού, κ.ο.κ. Ξέρετε τη συνέχεια του παραμυθιού...

Ο χρόνος και η εξειδίκευση είναι με το μέρος σας; Έχετε την απαραίτητη και σχετική προϋπηρεσία για να στηρίξετε το χόμπι που στοχεύετε να μετατρέψετε σε επάγγελμα; Έχετε επενδύσει στον ελεύθερο χρόνο σας προκειμένου να γίνετε expert στο αντικείμενο αυτό; Γιατί είναι πολύ διαφορετικό να εξασκείτε κάτι που αγαπάτε σε διάσπαρτα χρονικά διαστήματα, και εντελώς διαφορετικό – και σίγουρα πιο απαιτητικό – να πρέπει να το εξασκείτε καθημερινά, ενδεχομένως σε εξαντλητικά ωράρια και ως το μόνο επαγγελματικό μέσο επιβίωσής σας. Παραμένει τότε το επάγγελμα χόμπι και μέσο ευχαρίστησης; Κι αν ναι, έχετε στηριχθεί απλά στο πάθος σας για αυτό, πιστεύοντας ότι αρκεί για να είστε αποτελεσματικός κι επιτυχημένος, ή φροντίσατε να "θρέψετε την αγάπη σας" με τεχνογνωσία, δεξιότητες και εξάσκηση;

Με αφορμή την τελευταία λέξη, πόσες αποτυχίες γιορτάσατε μέχρι σήμερα, εξασκώντας αυτό που μέχρι χθες σας διασκέδαζε; Ο καλύτερος τρόπος για να εξειδικευθείτε, να κάνετε το πάθος "κτήμα σας" και να αποκτήσετε (σχεδόν) απόλυτη αυτοπεποίθηση στις πρακτικές σας, είναι να αποτύχετε μια και δυο και τρεις. Όσες περισσότερες φορές "φάτε τα μούτρα σας", τόσες περισσότερες παραμέτρους θα γνωρίζετε για το επάγγελμά σας, ώστε κάθε πτυχή του να είναι για εσάς γνώριμο και ασφαλές έδαφος. Έτσι, θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε κάθε αναποδιά και να την "γυρίσετε" σε επιτυχία! Οπότε, μη φοβάστε να δοκιμάσετε να αποτύχετε. Για την ακρίβεια, αυτό είναι το ζητούμενο!

Συνεπώς, για να μην παρερμηνευθεί κι ο τίτλος μας, το άρθρο επαινεί την επιχειρηματικότητα και την προσπάθεια για δημιουργία, κοντά σε αυτό που αγαπάμε να εξασκούμε. Αυτό όμως που θέλει να τονίσει, είναι ότι κάθε βήμα μιας τέτοιας προσπάθειας, καλό είναι να εμπνέεται από μεστά συναισθήματα, παράλληλα με ενθουσιασμό και να υλοποιείται με υπευθυνότητα, παράλληλα με πάθος!
Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου